The Journey Beyond Logic ~世界30カ国110都市以上を旅したMBAホルダーが見た景色と旅の記憶

世界30カ国110都市以上を旅したMBAホルダーが見た景色と旅の記憶 / Scenic Views and Travel Memories Witnessed by an MBA Holder Who Traveled Over 110 Cities in 30 Countries Worldwide.

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オーストリア旅行記:ザッハトルテ~本家と元祖の戦い

January 1997, Wien, Austria

*ザッハトルテ~本家と元祖の戦い
ザッハトルテという有名なチョコレートケーキがある。それっぽいチョコレートケーキは色々なケーキ屋で買えるが、元々はウィーン発祥のお菓子だ。イギリス大学学部留学中の春休みにウィーンを訪れる時、せっかくなので本場のザッハトルテを食べてみることにした。
訪問前に色々と調べると「本物」のザッハトルテは二つあるらしいということがわかった。一つはホテルザッハーのザッハトルテザッハトルテを考案したフランツ・ザッハーの子孫がホテルを設立し、ケーキの名前にホテルの名前が冠されていることからもその正当性が伺える。ところがもう一つ、自分達こそが本物だと主張する店があった。それがウィーン王家御用達の菓子店デーメルのザッハトルテだ。調べてみるとホテル・ザッハーが経営難に陥った時、そのレシピと販売権を買い上げたようで、その言い分にも一理ある。まさに本家と元祖の争いで、私としてはどっちもどっちだなと感じた。私はどうせなら食べ比べをしようと思い、両方の店でザッハトルテを食べてみた。30年近く前のことなのでうろ覚えだが、違いとして片方には真ん中にジャムが入っていたことを覚えている。ただ、結論としてはどちらも美味しかった。あれからかなりの年月が経つが、今でも両方が「本物」を主張しているようで、たかがお菓子にも深く長い歴史がありとても面白いと感じた。

*The Battle of the Original Sacher Torte
There's a famous chocolate cake known as the Sachertorte. While you can find similar chocolate cakes in various pastry shops, it originated in Vienna. During my spring break studying at a university in the UK, I decided to try the authentic Sachertorte in Vienna.
Before my visit, research revealed there were two contenders for the "authentic" Sachertorte. One was the Hotel Sacher's Sachertorte. The legitimacy is evident as it was established by the descendants of Franz Sacher, the creator of Sachertorte, with the cake bearing the hotel's name. However, there was another claimant, the Sachertorte from Demel, a confectioner appointed to the Viennese royal court. It turns out that when Hotel Sacher faced financial difficulties, Demel acquired the recipe and selling rights, adding credibility to their claim. It was a true battle of the original, and personally, I felt both had valid arguments.
Opting for a taste test, I sampled Sachertorte from both establishments. Though it's been nearly 30 years, I vaguely remember one having jam in the middle. However, the conclusion was that both were delicious. Even after all these years, both still assert their status as the "original," showcasing the deep and fascinating history behind a seemingly simple pastry.